Jak vybrat japonskou pilu na dřevo?

Pro čistotu řezu a snadné použití si japonské pilky oblíbili profíci i kutilové. Aby vám pilka správně a dlouho sloužila, je potřeba zvolit vhodný typ, velikost i ozubení. Máme pro vás jednoduchý návod, jak vybrat japonskou pilku.

Čím jsou japonské pilky výjimečné

Než se pustíte do výběru japonské pilky, je dobré porozumět tomu, jak funguje. V čem spočívají největší rozdíly oproti pile západního typu?

  • Řez tahemjaponská pila
  • Tenký, hladký a čistý řez
  • Méně námahy při řezání
  • Příčný i podélný řez
  • Ostré zuby broušené ze třech stran
  • Rozmanité typy pro různé způsoby použití
  • Pohodlná rukojeť pro přesné vedení pily
  • Vyměnitelné listy pily

Tenký a čistý řez

Zatímco západní pily řežou tlačením směrem dopředu, někdy i násilím, japonské pily mají tenké pilové listy a řežou tahem. Výhodou řezání tahem je vyšší efektivita a užší řez. Tenčí čepel při řezu odstraňuje menší množství materiálu. Tím pádem nemusíte na pilku vyvíjet tolik síly, pilový list se nekroutí a řez je extrémně tenký a čistý.

Zpočátku vás nejspíš mile překvapí snadnější technika řezání, na kterou se lehce zvyká. Právě snadnost pohybu ohromí i ostřílené profesionály. Méně námahy při řezání japonskou pilkou ocení také začátečníci a ženy. Kdo jednou vyzkoušel japonskou pilku, nedá na ni dopustit.

Odolnost a snadná údržba

Japonské pilky se vyrábí z kvalitní kalené oceli. Pro vyšší odolnost je pila opatřena nerezovým povrchem. Pily na dřevo vynikají vysokou ostrostí a v podstatě nevyžadují údržbu. Díky tomu, že na japonskou pilu netlačíte, méně se opotřebuje a vydrží vám déle ostrá. Při otupení či poškození jednoduše vyměníte list za nový.

Japonské pilky využijete především jako truhlářské pily, ale hodí se i na tesařské práce a dokonce prořezávání stromů. Používejte je výhradně pro řezání dřeva. Řezáním OSB desek, dřevotřísky, polystyrenu a dalších nevhodných materiálů se japonská pilka může poškodit.

.
.
.

Zuby ostré jako břitva

Japonská pila je vybavena speciálními pilovými zuby. Zuby pro příčný řez mají lichoběžníkový tvar a brousí se na třech stranách (tzv. diamantový brus). Jsou umístěny na listu pouze s nepatrným rozvedením (šrankováním). To znamená, že zuby téměř nesměřují ven. Výsledkem je sada zubů ostrá jako břitva, která dřevěná vlákna prořízne místo toho, aby je lámala.

Pro podélné řezy se využívá trojúhelníkové ozubení. Díky speciálním zubům a technice řezání tahem se japonská pilka postará o řez, který takřka nevyžaduje žádné další úpravy.

Pohodlná rukojeť

Příjemně překvapí také rukojeť, která se u japonských pilek velmi liší od klasických ručních pil. Typicky se jedná o dlouhou dřevěnou rukojeť omotanou ratanem. Pohodlně padne do dlaně, vejdou se vám na ni obě ruce. Díky tvaru rukojeti si můžete najít vlastní polohu rukou, aby vám bylo řezání pohodlné a mohli jste provést vysoce přesný a kontrolovaný řez.

Parametry pro výběr japonské pily

  • Typ pily: Kataba, Ryoba a Dozuki – to jsou tři základní typy japonských pilek. Liší se tvarem i způsobem využití.
  • Velikost: Čepel by měla být přibližně dvakrát větší než délka řezu (tloušťka dřeva).
  • Ozubení: Typ zubů a způsob jejich broušení rozhoduje o tom, zda se pilka hodí na příčné či podélné řezání, nebo nabízí univerzální využití.
  • Rozteč zubů: Čím jemnější zuby, tím přesnější a hladší řez. Naopak hrubší zuby projedou dřevem rychleji.
  • Tloušťka listu: Tenký list tvoří tenký a jemný zářez. Pro hrubší práce se dřevem zvolte silnější pilový list.
  • Značka: Ne každá pilka s označením japonská pochází skutečně z Japonska. Vyberte si osvědčenou značku Takagi.

Typy japonských pil

Nejběžnější typy japonských pilek na dřevo se nazývají Kataba, Ryoba a Dozuki. V rámci jednotlivých typů narazíte na různé druhy ozubení či velikost pily.

Ryoba

Japonská pila RyobaJaponskou pilu Ryoba poznáte na první pohled, protože má zuby z obou stran. Jedna hrana slouží k příčnému řezání a druhá k podélnému. Díky tomu pilku využijete na rozmanité zpracování dřeva. Hodí se jako truhlářská ruční pila, tesařská pila a výborně zastoupí stolní nebo pásovou pilu při zkrácení dřeva na požadovanou délku. Pokud si pořizujete svoji první japonskou pilku, doporučujeme vám právě Ryobu.

Typická Ryoba má hrubší ozubení, které zajistí rychlý řez. Oproti evropským pilám však zůstává řez velmi tenký a čistý, proto se nebojte Ryobu vyzkoušet i na jemnější práce.

Aby se při řezání pilka snadno zařízla do dřeva, má Ryoba hned za rukojetí menší zuby. Směrem od rukojeti se zuby zvětšují, tím odstraňují více materiálu a zrychlují řez. Na konci pilového listu se nachází malá ploška, která se postará o dočištění řezu.

Kataba

Japonská pila Kataba

Při řezání Ryobou můžete narazit na limity, co se týče délky a hloubky řezu, protože druhá nabroušená strana může poškozovat hladký řez. V tu chvíli přichází na řadu Kataba.

Japonská pilka Kataba najde uplatnění jako tesařská nebo truhlářská pila. Má silnější pilový list a hrubší ozubení vhodné především pro příčné řezy. Pokud se chcete s Katabou pustit i do podélných řezů, vybírejte pilku s hybridním ozubením, tzv. M-toothing.

Díky dlouhé čepeli a rukojeti tvoří Kataba přesné a dlouhé řezy i v tvrdších dřevinách. 

Dozuki

Japonská pila Dozuki

Pokud hledáte japonskou pilu pro jemnou a přesnou práci, bude Dozuki tou pravou volbou. Je charakteristická extrémně tenkým pilovým plátem jen kolem 0,3 mm. Aby si pilka zachovala stabilitu, má vyztužený hřbet. Proto se nehodí pro hluboké řezy.

Jemná pilka na dřevo vám nesmí chybět pro precizní truhlářskou práci, jako je tvorba čepů nebo rybinových spojů. Dozuki pila vám výborně poslouží jako modelářská pilka. Většinou se používá pro příčné řezy, ale vyberete si i modely pro univerzálnější využití.

Velikost japonské pilky

Všeobecně platí, že čepel by měla být přibližně dvakrát větší než délka řezu (tloušťka dřeva). Malá pilka na dřevo vám bude vyhovovat pro řezání menších kusů dřeva a úkony, u nichž nevadí pomalejší postup. S kratší čepelí snadno provedete dodatečné úpravy, protože se vejde takřka kamkoliv.

S větší japonskou pilou rychle uříznete i silné trámy. U dlouhých řezů umožňuje delší pila lepší kontrolu nad řezem. Čím delší pilový plát, tím delší bývá rukojeť japonské pily. Tak zůstává zachována snadnost a přesnost řezání i u velkých pil.

Ozubení japonských pil

Při výběru japonské pily si promyslete, zda s ní budete řezat příčně, podélně nebo vyžadujete univerzální využití.

  • Japonské pily pro příčný řez většinou disponují zuby lichoběžníkového tvaru, brousí se po třech stranách tzv. diamantovým brusem. Ten usnadňuje průchod pily skrz dřevo. Zuby projedou dřevem jako žiletka.
  • Japonské pily pro podélný řez mívají trojúhelníkové ozubení. Počet zubů a jejich velikost se liší podle délky listu –⁠ to umožňuje snazší začátek řezu a zvyšuje účinnosti pily. Některé pily typu Ryoba se brousí jako hollow ground. Za řeznou hranou mají zuby konkávní tvar, a tím je zaručena čistota řezu.
  • Univerzální japonské pily mají hybridní neboli modifikované ozubení, setkáte se rovněž s označením M-toothing. Využijete je jak pro příčné, tak podélné řezání. Ještě lepší volbou může být pořízení pilky Ryoba, která nabízí dva typy ozubení.

Typickým znakem japonských pilek je specifický systém šrankování neboli rozvedení zubů. Evropské pily vyžadují výrazněji vyhnuté zuby směrem do stran, aby se materiál odváděl mimo řež a pila dřevem hladce procházela. Čím větší šrank, tím je řez širší a více otřepený. Naproti tomu japonské pily mají velmi úzkou čepel, a proto prochází dřevem snadno i s velmi malým šrankem. Získáte tak čistý a hladký řez.

Někdy se můžete setkat s názorem, že japonské pilky se nehodí pro řezání tvrdého dřeva. V minulosti skutečně nedosahovaly v této disciplíně takových kvalit, a to kvůli uspořádání a tvaru zubů. Původně byly japonské pily určeny pro poměrně měkká dřeva, jako je cypřiš a borovice, zatímco evropské pily se používaly pro tvrdá dřeva, jako je dub a javor. Tato nevýhoda je však minulostí. Díky novým technologiím si moderní japonské pilky hravě poradí i s tvrdým dřevem a podávají u něj srovnatelný výkon jako u měkkého dřeva.

Rozteč zubů

Japonské pily se dodávají s různou roztečí zubů. Věnujte jí pozornost při nákupu, jelikož do značné míry určuje, na jakou práci se pilka na dřevo hodí.

Rozteč zubů japonské pily se vyjadřuje v TPI (zuby na palec). Toto číslo určuje hrubost či jemnost pilky. Čím nižší TPI, tím hrubší zuby. Čím hrubší zuby, tím rychlejší řez. Naopak vyšší TPI znamená jemnější pilu, která poskytne sice pomalejší, ale přesnější a čistější řez. Jak konkrétně se liší použití pilky podle rozteče zubů?

 Rozteč zubů v TPI určuje hrubost pily. Činí 9 TPI (velmi hrubá pila) až po 24 TPI (velmi jemná pila).

Velmi hrubé zuby

Pokud potřebujete japonskou pilu, která rychle projede dřevem, vybírejte velmi hrubé ozubení s maximálně 13 TPI. Čím hrubší zuby, tím agresivnější pila. Hrubé ozubení nepoužívejte na velmi tvrdé druhy dřeva. Hrozí, že se zuby zaseknou za dřevěná vlákna.

Velmi hrubé ozubení vám přijde vhod pro práce na zahradě. Vyberte si speciální prořezávací pily pro zahradníky. Jsou opatřeny povrchovou úpravou, která je chrání proti rzi a pryskyřici.

  • Doporučujeme: měkčí dřevo, hrubá řemesla, vlhké dřevo, práce na zahradě
  • Nedoporučujeme: tvrdé druhy dřeva, jemné řezy pilou, detailní práce

Vyvážené zuby

Japonské pily s ozubením 14 až 16 TPI patří mezi nejvyváženější pily. Zuby na těchto pilách jsou dostatečně hrubé, aby efektivně řezaly podélně dřevo, a přitom dostatečně jemné, aby produkovaly velmi přesný příčný řez.

Tyto japonské pily nabízí univerzální použití. Hodí se pro běžné řezání a přesnější opracování dřeva.

  • Doporučujeme: velký rozsah tvrdosti dřeva kromě nejtvrdších dřev, obecné práce se dřevem
  • Nedoporučujeme: velmi tvrdé druhy dřeva, velmi jemné řezy pilou, práce na zahradě

Jemné zuby

Nejpřesnějších řezů pilou dosáhnete s jemnými zuby 17 TPI a vyššími. Tyto japonské pily na dřevo vám dovolí tvořit nejpřesnější spoje a nejkrásnější povrchové úpravy.

Čím přesnější řez vyžadujete, tím jemnější zuby potřebujete. Jemná pilka na dřevo řeže pomaleji než hrubá pila, ale poskytuje mnohem přesnější výsledek.

  • Doporučujeme: Až nejtvrdší druhy dřeva, velmi jemné řezy pilou, nejpřesnější možná úprava, detailní práce
  • Nedoporučujeme: rychlé odstraňování dřeva, hrubé práce se dřevem, práce na zahradě

Tloušťka listu

Ve srovnání s evropskými pilami se všechny japonské pilky zdají velmi tenké, ale přesto najdete rozdíly v tloušťce listu. Čím tenčí pilka je, tím tenčí zářez s ní vytvoříte. Pilka s tenkou čepelí projde dřevem s minimální námahou.

Tenká čepel bývá ohebnější, což se uplatní například u speciální kolíčkové pilky Kugihiki, kterou prohnete podle potřeby a můžete řezat v rovině na ploše. Na druhou stranu s sebou tenká čepel a její ohebnost nese i nevýhody – pilka je náchylnější na ohnutí. Z toho důvodu mají například pilky Dozuki výztuhu hřbetu.

Většinou se japonské pilky s tenkým pilovým listem používají pro jemné řezy, silnější pilky si poradí i s robustnější prací.

Japonské pily značky Takagi

Bohužel ne všechny pilky na dřevo nesoucí označení japonské, jsou skutečně japonské. V našem e-shopu prodáváme japonské pily značky Takagi. Společnost s více než 150letou historií dodnes udržuje vývoj a výrobu pilek přímo v Japonsku. Proto si můžete být jistí, že si pořizujete pravou japonskou pilu. V Takagi se kombinuje tradice s vysoce sofistikovanými výrobními postupy. Jejich japonské pilky nekompromisní kvality si oblíbili profesionálové i kutilové po celém světě.

Jaké jsou přednosti japonských pil Takagi? Vyrábí se z japonské oceli SK5, která je vysoce temperovaná a kovaná ve vysokoteplotních pecích. Tyto procesy, spolu se složením obsahujícím martenzit a nerozpuštěné karbidy, odstraňují slabiny kovu a přispívají k vynikajícím vlastnostem oceli.

Pily Takagi vás přesvědčí dlouhou životností ostří při dostatečné houževnatosti a otěruvzdornosti. Zuby většiny japonských pil Takagi s výměnnou čepelí jsou impulzně kalené až na 68–71 HRC. To platí pro všechny pily Shark a Shark Saw (Pro).

Historie japonských pilek Takagi

Společnost Takagi založil Gihei Takahashi v japonské vesnici Echigo-Sanjo v roce 1866. Název společnosti vzniknul jako složenina jména zakladatele – část příjmení Taka- a křestního jména – gi. Společnost následně vedli jeho potomci, současný generální ředitel Tatsuya Takahashi je osmou generací od zakladatele Gihei.

Výrobce japonských pil, japonských dlát a dalších nástrojů pro tesaře se rychle rozrůstal. Už v roce 1912 expandoval na Tchaj-wan a v roce 1927 do Číny. Společnosti Takagi se dařilo na asijském trhu, ale prorazit na západní trhy nebylo jednoduché kvůli rozdílům v materiálech, způsobu uchycení čepelí a metodě řezání.

V roce 1990 se zástupce společnosti Takagi zúčastnil soutěže v řezání kulatiny na výstavě pro kutily v Chicagu. Navzdory tomu, že jeho američtí konkurenti měli výrazně navrch, pokud jde o fyzickou sílu a stavbu těla, získal vítězství a ocenění za rychlost a čistotu řezu. Tím definitivně otevřel cestu výrobkům Takagi na zámořské trhy. Dnes se japonské pily Takagi prodávají po celém světě.

Stále si nejste jistí s výběrem japonské pilky? Obraťte se na nás na e-mailu [email protected], rádi vám s výběrem pomůžeme.